Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Vraagprijs is geen koopprijs: halve ton minder gebeurt ook in Amsterdam

Vraagprijs is geen koopprijs: halve ton minder gebeurt ook in Amsterdam

Gek, gekker, gekst op de woningmarkt. Voor absurd hoge prijzen werden studio’s, kelders, rijtjeshuizen en kamers in met name Amsterdam het afgelopen jaar te koop gezet. Maar ze werden lang niet allemaal voor de vraagprijs verkocht.

Neem de Hofwijckstraat in Amsterdam. De woningen in deze straat in de wijk Bos en Lommer van rond de 110 vierkante meter waren in handen van een corporatie en werden verkocht aan een belegger.

Die kocht, zo meldde Het Parool destijds, in 2017 een woning van 314.422 euro. Die woning stond nog geen half jaar later voor een vraagprijs van 825.000 euro op Funda en is uiteindelijk verkocht voor 730.000 euro, blijkt uit gegevens van het Kadaster.

Miniatuurvoorbeeld

Halve ton er af

Nummer 104 in diezelfde straat werd voor 750.000 euro aangeboden en is verkocht voor 703.000 euro. In Utrecht, niet helemaal vergelijkbaar met de Amsterdamse woningmarkt maar wel eveneens oververhit, stond een stalen woning op een perceeloppervlakte van 13 m2 te koop voor 775.000. Dat is voor 720.000 euro van de hand gegaan.

Het ‘kleinste huisje van Amsterdam’ van 11 m2 dat te koop stond voor 150.000 euro werd al vrij snel nadat het de markt opkwam in prijs verlaagd. Anderhalve ton voor een kamer met wastafel bleek toch iets te hoog. Er ging ruim 50.000 euro van de vraagprijs af.

‘Markt corrigeert’

Muus & IJzerman uit Utrecht, dat het stalen huis verkocht, zegt dat een deel van de woningen echt te hoog in de markt wordt gezet. Over hoeveel procent van de woningen het gaat, kunnen ze niet zeggen. “Je ziet dat de markt dus corrigeert”, aldus een woordvoerder.

Zeker het afgelopen half jaar gebeurt het vaker dat een woning voor minder dan de vraagprijs van de hand gaat. Op de vraag hoe dat kan, antwoordt ze dat sommige verkopers en makelaars de hoofdprijs willen.

Twee-onder-een-kap

Steven Lagerweij is directeur van de Hoekstra en Van Eck groep, een kantoor met 200 medewerkers in de makelaardij, hypotheken en verzekeringen, dat onder andere in Amsterdam woningverkopen begeleidt.

“Bij een aantal woningtypes zie je dat de het percentage woningen dat boven de vraagprijs verkocht wordt, dalende is”, zegt hij. Uit data van zijn kantoor over de Amsterdamse huizenmarkt blijkt dat er vooral minder overboden wordt bij twee-onder-een-kapwoningen en appartementen groter dan 80 vierkante meter.

Werd in de afgelopen twaalf maanden 51 procent van de twee-onder-een-kapwoningen boven de vraagprijs verkocht, de afgelopen drie maanden was dat nog 48 procent, zo laat bovenstaande grafiek zien. Het totaal aantal verkochte woningen in die drie maanden is 2230. Lagerweij: “Verder zijn er weinig verschuivingen.”

Halve ton erbij

Overigens zijn er ook woningen die al hoog in de markt werden gezet en voor nog meer zijn verkocht. Dat geldt bijvoorbeeld voor een rijtjeshuis in Amsterdam dat in maart 2018 werd aangeboden voor 1.995.000 euro.

Voor die prijs krijg je dan een huis van ruim 200 vierkante meter in Amsterdam-Zuid, niet lang geleden verbouwd, met een tuin, maar liefst vijf slaapkamers én een behoorlijke keuken (ook niet altijd inbegrepen in Amsterdam). Het is voor meer verkocht, zo blijkt uit gegevens van het Kadaster.

Locatie, locatie, locatie

Dat de ene woning voor een ton boven de vraagprijs eruit gaat, en de ander voor 10.000 euro minder heeft volgens hem te maken met de locatie. “En Amsterdam is natuurlijk niet representatief voor de woningmarkt in Nederland.”

In Amsterdam ziet Lagerweij dat de vraag naar instapklare appartementen met een recent bouwjaar en een parkeerplaats groot is. “Dit heeft te maken met het feit dat aannemers schaars en duur zijn. Met name expats met weinig tijd en zonder contacten met Nederlandse aannemers willen kant en klare appartementen.”

bron: RTL

Gerelateerde berichten

Kosten Woning Energielabel 2021 omhoog

Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel voor woningen bepaald op basis van NTA 8800. Dit...

Lees verder

Wat is het beste moment om object op funda te plaatsen?

Net na de lunchpauze of juist in het weekend? Als makelaar vraagt u zich ongetwijfeld af op welk...

Lees verder

Meerderheid 2e kamer motie uitstel nieuw energielabel

Dinsdag 22 september heeft een meerderheid van de Tweede Kamer een motie van VVD-Kamerlid...

Lees verder