Huizenprijs is hoger dan ooit, maar kopers hebben ook meer te besteden
22 mei 2024. Bron: NU
Huizenkopers hebben meer te besteden en bieden steeds meer voor een nieuw huis. Daardoor heeft de gemiddelde huizenprijs in april een recordhoogte van 435.984 euro bereikt, 7,5 procent hoger dan een jaar eerder. Ook het aantal verkopen nam toe.
Woningprijzen zitten sinds juni 2023 weer in de lift. Sindsdien stijgen ze maar door. In april waren de verkoopprijzen ook weer 1 procent hoger dan in maart van dit jaar.
Daarnaast zijn huizen voor het eerst duurder dan in juli 2022. Die maand bereikten de woningprijzen de vorige recordhoogte.
Dit jaar worden ook veel woningen verkocht. In april ging het om 15.689 woningverkopen, 22 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar.
Meer loon en lagere rente
Prijzen blijven stijgen doordat mensen meer te besteden hebben, stelt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. "Lonen zijn in het afgelopen anderhalf jaar flink verhoogd. Ook is de inflatie sinds vorig jaar wat gezakt. En mensen hebben nog veel spaargeld uit de coronatijd om uit te geven." Verder daalt de hypotheekrente weer wat sinds de herfst van 2023.
Daarnaast hebben veel mensen behoefte aan een nieuwe woning, ook als ze al een koophuis hebben. Dat blijkt ook uit CBS-onderzoeken, vertelt Van Mulligen. "Denk aan alleenstaande ouderen die in een eengezinswoning zitten en kleiner willen wonen. Die woning moet er wel maar net zijn op de plek die ze willen."
Dat ondanks de krappe woningmarkt en recordprijzen het aantal verkopen ook flink toeneemt, is volgens de CBS-hoofdeconoom goed nieuws. "Het lukt woningzoekers blijkbaar toch een woning te vinden die ze bevalt. Er wordt weleens gedacht dat woningen te duur zijn voor bepaalde groepen. Maar nee hoor, daar lijkt het niet op."
Woningaanbod droogt op; meer vraag bij minder aanbod
18 april 2024. Bron: NVM
De koopwoningmarkt is in het eerste kwartaal 2024 duidelijk in trek. In het normaal gesproken wat rustigere eerste kwartaal zijn de transacties dit keer juist toegenomen. Dat blijkt uit de NVM-woningmarktcijfers en analyse van NVM-dochter brainbay over het eerste kwartaal 2024.
NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal 2024 ongeveer 29.500 bestaande koopwoningen. Dit is 4% meer vergeleken met het eerste kwartaal 2023 maar 18% minder ten opzichte van het vierde kwartaal 2023. De mediane verkoopprijs van een bestaande woning bedraagt in het eerste kwartaal 2024 432.000 euro. Vergeleken met het eerste kwartaal 2023 stijgt de mediane verkoopprijs met ruim 9%. Ten opzichte van het vierde kwartaal 2023 is het een daling van 0,1%. Dit kwartaal zijn 15% minder woningen te koop gezet dan in het vierde kwartaal 2023 en 4% meer woningen ten opzichte van het eerste kwartaal 2023.
De nieuwbouwmarkt herstelde zich in het eerste kwartaal 2024. NVM-makelaars verkochten bijna 7.000 nieuwbouwwoningen, een toename van 16% ten opzichte van een kwartaal eerder en 104% meer dan in het eerste kwartaal 2023. De mediane verkoopprijs van een nieuwbouwwoning is in het eerste kwartaal 2024 479.000 euro, 1,4% hoger dan in het vierde kwartaal 2023. Het aanbod nieuwbouwwoningen ligt dit kwartaal op ongeveer 13.900 woningen, 15% minder dan vorig kwartaal. Het woningaanbod droogt dus op, zowel in de bestaande markt als in de nieuwbouwmarkt.
Lana Gerssen, makelaar en voorzitter NVM-vakgroep Wonen: “Het eerste kwartaal van het jaar is traditioneel altijd wat rustiger qua verkopen en interesse. Toch zien we de druk op de woningmarkt weer verder oplopen. Onze leden merken dat meer kijkers op te koop staande woningen afkomen. Ook het aantal biedingen op een woning neemt toe. Dat bevestigt het gestegen vertrouwen onder woningkopers. De licht dalende rente in combinatie met flink gestegen lonen helpen daarbij, want dat vergroot de leencapaciteit. Tegelijk is het een zorgpunt voor ons. Door de grote én toenemende vraag in de markt droogt het woningaanbod namelijk op. We zien nu dat kopers weer vaker en meer overbieden en dat daarmee de prijzen gaan stijgen. Het aantal verkopen blijft achter, omdat er te weinig woningen te koop worden gezet. Zo stokt de doorstroming terwijl we die keihard nodig hebben om ook kansen voor starters te creëren. De enige wijze om dat op gang te houden, en daar hameren we opnieuw op, is bouwen en ook slim gebruik maken van de bestaande voorraad, door transformatie of bijvoorbeeld woningsplitsing. We weten uit ervaring dat alleen dan de noodzakelijke doorstroming op gang komt.”
Lees het volledige bericht van de NVM