Een woning kopen

Er komt veel kijken bij het kopen van een woning: van de zoektocht en de bezichtiging tot aan het onderhandelen en de overdracht. Hier leest u het volledige aankoopproces in 8 stappen.


Voor velen van ons is een huis kopen de grootste financiële investering in het leven. Het brengt dan ook aardig wat vragen en misschien zelfs spanning met zich mee. Onderstaand stappenplan informeert u over elke stap in het aankoopproces en helpt u goed voorbereid het traject in te gaan. Zodat u precies weet wat u te wachten staat.

 

Stappenplan

 

 • Inventarisatie financiële mogelijkheden. Wij werken samen met Duys Financiële Diensten, die uw financiën duidelijk in kaart kan brengen.
 • Met een Funda-account kunt u dagelijks het nieuwste aanbod ontvangen. Indien u wilt dat wij actief voor u op zoek gaan, is dat ook mogelijk.
 • Er zijn veel punten waar u op moet letten tijdens een bezichtiging. Zaken waar u zelf misschien geen verstand van hebt. Aarzel dan niet om hulp in te schakelen van XLCASA. Wij kijken mee naar het onderhoud van de woning en weet de juiste vragen te stellen en kunnen u adviseren of een aanvullende bouwkundige keuring nodig is.
 • Als koper moet u extra voorzichtig zijn met het tekenen van een koopovereenkomst met een clausule. Wij zijn bekend met dit soort clausules en alle andere zaken in een koopovereenkomst. Wij kunnen inschatten of een bouwkundige keuring noodzakelijk is en aangeven wat er namens u als koper in de koopovereenkomst opgenomen moet worden.
 • Wij helpen bij het bepalen van de beste onderhandelings- of biedingsstrategie en adviseren over een realistische prijs. Wij hebben ervaring met het bepalen van de juiste prijs en hebben toegang tot een database met de marktwaarde van alle vergelijkbare woningen.
  Als u een woning koopt en u gaat bieden, dan gaat het niet alleen over de prijs. De opleverdatum, de roerende zaken en de ontbindende voorwaarden zijn ook belangrijke factoren.
 • Wanneer u een bod uitbrengt weet u misschien nog niet of u de financiering rond kunt krijgen of heeft u onvoldoende zicht op de technische staat van de woning. Met ontbindende voorwaarden voorkomt u dat u vastzit aan de koop van de woning. Dit zijn de meest voorkomende ontbindende voorwaarden:
  - Financieringsvoorbehoud
  - Bouwkundige keuring
  - Nationale Hypotheek Garantie
  - Huisvestingsvergunning
  Wij adviseren u over de geschikte ontbindende voorwaarden voor uw situatie en voorkomen onnodige risico’s. Verder bewaken we ook alle gestelde termijnen.
 • Wij lopen de koopovereenkomst door om te zien of alle gegevens kloppen en waar nodig toelichting te geven. Zo weet u als koper precies waar u voor tekent. 
 • Is het bod geaccepteerd, dan is het tijd om de financiering in orde te maken. De meeste mensen sluiten hiervoor een hypotheek af. Met de huidige regelgeving is het mogelijk om tot 100% van de waarde van uw nieuwe woning te financieren. De overige kosten moet u zelf financieren.
 • Pas wanneer de eventuele ontbindende voorwaarden verlopen zijn, is de koop definitief. Dan is het wachten tot het moment dat de eigendomsoverdracht kan plaatsvinden. Een paar dagen voor de afgesproken leveringsdatum ontvangt u van de notaris een concept-leveringsakte en een nota van afrekening. Controleer goed of alle gegevens kloppen. Bij vragen of onduidelijkheden over de ingewikkelde juridische documenten kan je uiteraard altijd bij XLCASA terecht. 
  Vlak voor de eigendomsoverdracht zal de eindinspectie plaatsvinden. Dit is het moment om te controleren of de woning de woning leeg en niet verhuurd is. Verder controleren we of de woning nog in de afgesproken staat is en of alles functioneert. Vervolgens gaan we naar de notaris, waar u de akte van levering tekent en worden alle kosten betaald. De woning staat nu op uw naam!