Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Woning verkocht met zwam en houtworm

Koper heeft een ruim 100 jaar oude woning gekocht en wordt na de overdracht geconfronteerd met zwam en houtworm in een gedeelte van de vloer. Koper stelt verkoper aansprakelijk voor de herstelkosten en stapt naar de rechter.

 

Wat was er aan de hand?

Op 17 januari 2017 heeft koper een vrijstaand herenhuis (bouwjaar 1879) gekocht voor € 244.000,-. Koper heeft een bouwkundig rapport laten opstellen en de woning wordt in het rapport als “redelijk” gekwalificeerd. Over de vloer wordt vermeld dat die deels van beton en deels van hout is. Over de kruipruimte wordt vermeld dat die deels waarneembaar is en dat de ventilatie van die ruimte onvoldoende is.

Na de levering van de woning op 1 maart 2017 heeft koper op 1 juni 2017 geconstateerd dat de balken onder de houten vloer ter plaatse van de studeerkamer, lange gang en de slaapkamer zijn aangetast door (kelder)zwam. Ook heeft koper houtworm geconstateerd in de verdiepingsvloer.

Normaal gebruik als woonhuis

In de koopovereenkomst is opgenomen dat de woning de feitelijke eigenschappen zal bezitten die nodig zijn voor een ‘normaal gebruik als woonhuis’. Daarnaast is de ouderdomsclausule opgenomen:

Het is koper bekend dat de onroerende zaak meer dan 100 jaar oud is, wat betekent dat de eisen die aan de bouwkwaliteit gesteld mogen worden anderen zijn dan die in het huidig bouwbesluit worden gehanteerd voor nieuwbouw.

De vraag of de woning is aangetast door houtworm, boktor, zwam of ander ongedierte is in de vragenlijst met “nee” beantwoord. Daarbij wordt nog vermeld dat in 1996 een preventieve behandeling heeft plaatsgevonden

Volgens koper belemmeren de geconstateerde gebreken het normale gebruik als woonhuis en koper stelt verkoper aansprakelijk voor de herstelkosten van ruim € 17.000,00.

Vordering afgewezen van koper

In navolging van de rechtbank is ook het hof van oordeel dat verkoper niet aansprakelijk is voor de herstelkosten. Het hof is van oordeel dat de geconstateerde zwam in beginsel een gebrek kan opleveren dat het normale gebruik belemmert. Toch acht het hof verkoper niet aansprakelijk omdat koper op de hoogte had kunnen zijn van de geconstateerde zwam als hij beter onderzoek had ingesteld.

Gezien de toegepaste ouderdomsclausule in samenhang met ouderdom van de woning (135 jaar) had koper bedacht moeten zijn op mogelijke aantasting van het houtwerk. Daarnaast had koper een aanwijzing omdat in het rapport van de bouwkundige werd vermeld dat de ventilatie van de kruipruimte onvoldoende was.

Onvoldoende ventilatie kan in zijn algemeenheid leiden tot een te hoge luchtvochtigheid. Het is van algemene bekendheid dat zwam gedijt in vochtige, slecht geventileerde ruimten. Dit feit had voor koper aanleiding moeten zijn tot het doen van een aanvullend onderzoek, hetgeen koper heeft nagelaten.

De antwoorden uit de vragenlijst doen daar niets aan af. De vragenlijst beoogt vorm, inhoud en structuur te geven aan de mededelingsplicht van de verkoper. De vragenlijst is geen garantiedocument. De claim van koper wordt afgewezen.

Link uitspraak: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:GHARL:2020:3682

 

Vandaag weten wat uw woning echt waard is?

Gratis waardebepaling

Locatie
Selecteer het type woning
Gegevens

Om de waarde exact te bereken, maken we geen gebruik van een rekenprogramma maar nemen wij telefonisch contact op om een aantal vragen te stellen. Zo is onze gratis waardebepaling veel accurater.

Wat hebben de huizen in de buurt precies opgebracht?

Wilt u de huizenprijzen goed vergelijken? wij kunnen voor u een overzicht maken van alle verkochte woningen in uw omgeving. Als u de gratis waardebepaling aanvraagt, zit dit overzicht erbij. Wilt u vandaag antwoord? Bel ons nu of vraag een gratis waardebepaling aan.

Hoeveel vraag is er naar jouw woning?

Wij kunnen u precies zeggen hoeveel zoekers er zijn voor uw type woning. Ook weten we hoeveel vergelijkbare woningen er te koop staan en hoeveel er zijn verkocht zijn. De Vraagscan is een handig rapport wat de interesse in de markt goed weergeeft. Wilt u gelijk antwoord? Bel ons nu op 085-4000464

Waarom xlcasa makelaars?

• Geen startkosten, betaal pas na verkoop
• Hoge klantbeoordeling (9.2)
• Geen percentage maar vast bedrag
• Binnen een paar dagen op Funda
• Scheelt duizenden euro’s
• Lid van de NVM
• Ook s’avonds en in het weekend

Gerelateerde berichten

Kosten Woning Energielabel 2021 omhoog

Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel voor woningen bepaald op basis van NTA 8800. Dit...

Lees verder

Wat is het beste moment om object op funda te plaatsen?

Net na de lunchpauze of juist in het weekend? Als makelaar vraagt u zich ongetwijfeld af op welk...

Lees verder

Meerderheid 2e kamer motie uitstel nieuw energielabel

Dinsdag 22 september heeft een meerderheid van de Tweede Kamer een motie van VVD-Kamerlid...

Lees verder