Vergelijk aanbiedingen

Favorites

‘Verduurzaming levert hogere woningwaarde op’

‘Verduurzaming levert hogere woningwaarde op’

Verduurzaming kan ervoor zorgen dat een huis in waarde stijgt. Een beter energielabel levert in sommige gevallen een waardevermeerdering op van 16%. Dat geldt echter niet voor elke stad in Nederland.

Altum AI, leverancier van vastgoeddata aan onder meer verzekeraars en banken, heeft onderzoek gedaan naar de invloed van het energielabel op de waarde van woningen in de twintig grootste steden van Nederland.

Energielabel A

De onderzoekers hebben in beeld gebracht hoeveel procent de woningwaarde gemiddeld stijgt wanneer het huidige energielabel naar energielabel A gaat. Of de woningwaarde stijgt en zo ja met welke waarde blijkt sterk afhankelijk van de locatie.

In Amsterdam loont het nauwelijks om van energielabel B of C naar A naar te gaan. De  woningwaarde stijgt dan met maximaal 2,21%. Pas bij een flinke investering, namelijk door van energielabel F of G naar A te gaan, stijgt de waarde significant, met ruim 7%. De relatief beperkte impact van het energielabel op de woningwaarde in Amsterdam heeft met de onder druk staande woningmarkt in de hoofdstad te maken.

Energielasten

Andere factoren, zoals locatie, overschaduwen daar de impact van het energielabel. Ondanks de beperkte stijging van de woningwaarde loont verduurzamen nog steeds in veel gevallen. Bij een sprong van G naar A, gecombineerd met de daling van de maandelijkse energielasten, loont verduurzaming in veel gevallen binnen drie jaar.

Rotterdam en Den Haag zijn slecht vergelijkbaar met Amsterdam als het gaat om verduurzaming. In Rotterdam betekent een verbetering van het energielabel E naar A een stijging van 8,49% van de woningwaarde. In Den Haag kan een maximale verduurzaming, van G naar A, zelfs een woningwaardestijging van bijna 14% teweegbrengen.

Enschede koploper

Enschede blijkt koploper. Wie hier een woning met energielabel G heeft, maakt de grootste kans op een stijging van de woningwaarde. Die kan oplopen tot 16,43%. Buiten de Randstad is het effect van verduurzamen groot, zeker bij een grote ‘labelsprong’. Zo leidt in Tilburg een maximale verduurzaming, van energielabel G naar energielabel A tot een woningwaardestijging van 14,76%, in Maastricht is dit 13,74% en in Apeldoorn 11,54%.

Aanbod duurzame woningen

Altum AI verwacht dat de woningwaardestijging door verduurzaming aanhoudt, omdat sprake is van een toenemende vraag naar duurzame(re) woningen in combinatie met een relatief beperkt aanbod van woningen met een energielabel A.  Andersom kan waardedaling bij niet verduurzamen in de toekomst ook niet uitgesloten worden, volgens de onderzoekers.

bron: Altum

 

Ook op de hoogte blijven?


Gerelateerde berichten

Huizenkopers moeten vaker overbieden: ‘Het wordt een soort veiling’

Hoger bieden dan de vraagprijs van een woning is in sommige regio’s eerder regel dan uitzondering...

Lees verder

Senioren, zo verzilver je de overwaarde op je huis

Onze ontplofte woningmarkt zorgt niet alleen voor verliezers: veel woningbezitters beschikken over...

Lees verder

Zomerzoektocht op funda is populair

De huizenjacht gaat in de zomermaanden gewoon door Op veel plaatsen is het rustig in de maanden...

Lees verder