Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Update woningmarktcijfers mei 2019

Update woningmarktcijfers mei 2019

Is de markt over het hoogtepunt heen?

In het eerste kwartaal van 2019 waren de prijzen van bestaande koopwoningen in Flevoland 11,0 procent hoger dan een jaar eerder. Voor het vierde kwartaal op rij had Flevoland de grootste prijsstijging van alle provincies. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland waren in het eerste kwartaal van dit jaar 7,9 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2018. De prijsstijging is daarmee kleiner dan in de voorgaande vijf kwartalen. Het aantal verkochte bestaande koopwoningen in het eerste kwartaal van 2019 kwam uit op 47 431. Dat is 9 procent minder dan een jaar eerder en het laagste aantal in drie jaar.

Bestaande koopwoningen: prijsindex en aantal verkopen
(%-verandering t.o.v. een jaar eerder)
Prijsindex Aantal verkopen
2017 2e kwartaal 7,7 16
3e kwartaal 7,6 1,1
4e kwartaal 8,2 8,7
2018 1e kwartaal 9 -6,8
2e kwartaal 8,8 -9,3
3e kwartaal 9,2 -7,3
4e kwartaal 9 -14,6
2019 1e kwartaal 7,9 -9

Prijsstijging in meeste provincies vlakt af

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in alle provincies hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het grootst was de prijsstijging in Flevoland. Daar lagen de prijzen 11,0 procent hoger dan een jaar eerder. Flevoland is al vier kwartalen op rij de provincie met de grootste stijging van de huizenprijzen. In negen van de twaalf provincies was de prijsstijging kleiner dan in het vierde kwartaal van 2018. Alleen in Zeeland, Drenthe en Utrecht was de prijsstijging groter.

Ook in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag was de prijsstijging van bestaande koopwoningen kleiner dan in de voorgaande kwartalen. Van de vier grootste steden in Nederland was alleen in Utrecht de prijsstijging (iets) hoger dan in het vorige kwartaal. Rotterdam noteerde met 12,1 procent opnieuw de grootste prijsstijging van de vier grote steden. In Amsterdam was de prijsstijging van bestaande koopwoningen met 9,2 procent het kleinst.

Prijsstijging appartementen opnieuw het grootst

In de vier grootste steden van Nederland komen relatief gezien meer appartementen voor dan elders. De prijzen van dit woningtype zijn vanaf het tweede kwartaal van 2016 een stuk harder gestegen dan die van de andere woningtypen. Ook in het eerste kwartaal van 2019 was de prijsstijging van appartementen met 10,7 procent weer het grootst van alle woningtypen. De prijsstijging van twee-onder-een-kapwoningen was met 6,7 procent het kleinst.

Bron: CBS, Kadaster

Gerelateerde berichten

Huizenmarkt blijft stabiel

Het aantal woningen dat de afgelopen maand te koop is gezet, blijft stabiel. Rijtjeshuis Het...

Lees verder

Veranderende woonwensen tijdens de coronacrisis

Hoe tevreden is men over de huidige woonsituatie? De coronacrisis heeft een ‘nieuw normaal’...

Lees verder

funda’s corona-update: de cijfers (week 21)

De populariteit van woningen binnen het hogere segment Sinds het uitbreken van de coronacrisis...

Lees verder