Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

20 Tips bij de verkoop van uw huis   

20 Tips bij de verkoop van uw huis   

1. Neem snel contact op

Vraag vriendelijk en beleefd tijdens het telefoongesprek of in de e-mail wat hen in het bijzonder aanspreekt aan uw woning. Als ze bijvoorbeeld aangeven dat de grote tuin of de luxe keuken hen zo bevalt, dan concentreert u daar de aandacht op tijdens de bezichtiging. Spreek een datum en tijdstip af wanneer de bezichtiging kan plaatsvinden. Maak een aantekening van het gesprek en maak de bezichtiging persoonlijker.

2. Let op, laat u niet verrassen

Laat u niet verrassen door mensen die direct willen komen kijken. Leid geïnteresseerden alleen rond als u er zelf óók klaar voor bent!

3. Kijk door de ogen van de koper

Probeer objectief naar uw eigen huis te kijken en vraag u af wat u zou doen als u nu als koper door uw huis zou lopen. Denk niet te licht over klemmende deuren, loshangende draden, losse stopcontacten en achterstallig schilderwerk. Voer klein onderhoud zoveel mogelijk uit voordat u geïnteresseerden rondleidt.

4. Buitenkant woning

Voordat uw kopers binnen zijn hebben ze al een oordeel gevormd over de buitenkant en zijn ze enthousiast of komen ze met tegenzin verder. Om ze enthousiast te krijgen moet u ervoor zorgen dat uw huis er zo goed mogelijk uitziet. Lap de ramen, ruim de vuilnisbak op, wied het onkruid en maai het gras of ruim uw balkon op.

5. Schoon huis

Zorg ervoor dat uw huis schoon is en stofvrij. Maak spiegels vlekkeloos schoon, poets de wc, de badkamer en verwijder spinnenwebben in hoekjes en op muren. Poets ook de glazen binnendeuren en laat metalen deurgrepen glimmen.

6. Opgeruimd staat netjes

Een opgeruimde woning toont ruimer en voelt prettiger. Ruim stapels papier of magazines op en haal persoonlijke spullen zoveel mogelijk weg uit het zicht. Zet niet meer dan nood- zakelijk neer, maak vensterbanken leeg, ruim de kapstok op, berg speelgoed en breng lege kratten weg. Creëer ruimte door op te ruimen.

7. Geur in huis

Zorg ervoor dat de badkamer en het toilet fris ruiken. Door tijdig ramen en deuren open te zetten kunnen onaangename geuren verdwijnen. Verse bloemen en de geur van verse appeltaart zorgen ook voor een aangename geur in huis.

8. Daglicht en sfeerlicht

Zorg ervoor dat u in uw huis overdag zoveel mogelijk daglicht laat zien door gordijnen en jaloezieën te openen. Springt uw huis er ’s avonds voordeliger uit, spreek dan af wanneer het (schemer)donker is. En verlicht alle kamers met behulp van sfeerverlichting (dimmers/kaarsen). Heeft u een tuin of balkon? Zorg er dan voor dat u deze ook verlicht.

9. Geluid en temperatuur

Als u in de winter gaat rondleiden kunt u het beste zorgen voor een aangename temperatuur. Kijkers die koukleumen kopen niet zo snel. Zet in de zomer de ramen open voor een aangename temperatuur. Laat radio en televisie liefst uit.

10. Wie is thuis en wie niet?

Kinderen, huisdieren; het beste is om die elders onder te brengen zodat je je volle aandacht bij je bezoek hebt. En als je een groot huis hebt, is het best handig om bezichtigingen samen te doen. Dan doet de een de rondleidingen boven, terwijl de ander in de buurt van de deur blijft.

11. Heet mensen welkom

Geef mensen direct bij de deur een hand. Wees een gastheer of gastvrouw zoals je dat bent op een feestje thuis. Mensen komen sfeer proeven en die sfeer bepaal jij.

12. Ga uit die gang!

Neem bezoekers direct mee uit de gang. Dat is vaak niet de beste plek van het huis. Neem ze juist mee naar de fijnste ruimte: de keuken, de woonkamer of bijvoorbeeld de tuin. Daar kun je even kletsen, terwijl ze je huis al kunnen voelen.

Houd een kleine ‘pitch’

Bedenk van tevoren een klein verhaaltje over je huis. Wanneer het is gebouwd, wanneer er een verbouwing heeft plaats gevonden, en iets van details en gevoel. Een makkelijke manier om iets te vertellen over je huis is door bijvoorbeeld te zeggen: zelf vinden we het heel fijn dat…

13. Geef ruimte

Dit is een lastige. Aan de ene kant wil je met mensen meelopen door je huis, maar je wilt ze ook de ruimte geven om zelf te kijken en met elkaar te praten.
Vaak werkt het beste mensen vriendelijk te verwelkomen en ze eerst uit te nodigen zelf rond te kijken. Als ze echt interesse hebben, komen de vragen vanzelf en kan je meelopen.

14. Vertel, maar vertel niet te veel

Het is leuk als je vertelt over je huis, maar je kunt het echt overdrijven. Je mag heus stiltes laten vallen, zodat mensen beter kunnen kijken en voelen. Sommige gespreksonderwerpen zijn niet geschikt. Het is leuk om te horen dat je in de serre kunt ontbijten met zonlicht, maar dat je bevallen bent van de oudste in de master bedroom kun je beter achterwege laten. Mensen komen voor het huis, niet voor de verkopers.

15. Wees vriendelijk en geduldig

Als u tijdens een bezichtiging vriendelijk, geduldig en beleefd bent zorgt u ervoor dat de geïnteresseerden zich gemakkelijk voelen uw huis. Probeer alle vragen rustig te beantwoorden, neem uw tijd. De kans dat een geïnteresseerde koopt en een betere prijs betaalt, is veel groter als die zich op zijn gemak voelt. Neem contact op met de aanvrager(s) en spreek een datum en tijdstip af wanneer de bezichtiging kan plaatsvinden.

16. Vragen tijdens de bezichtiging

Tijdens een bezichtiging worden meestal vragen gesteld. Veel voorkomende vragen zetten we hieronder per onderwerp op een rijtje zodat u uzelf erop kunt voorbereiden. Hoe meer vragen een geïnteresseerde stelt, hoe meer interesse hij heeft. Weet u iets niet, geef dan aan dat u het gaat uitzoeken en dat u erop terugkomt. Bel ons op 085-4000 464 of stuur een e-mail als u hulp nodig heeft.

17. Bereid u voor op deze vaak gestelde vragen

Algemeen:

Waarom verkoopt u de woning? Sinds wanneer of hoe lang woont u hier al? Heeft u al een andere woning gekocht/ gehuurd? Per wanneer komt de woning beschikbaar?

Welke openbaar vervoer voorzieningen zijn er in de buurt? Zijn er scholen/winkels in de buurt? Heb ik hier een parkeervergunning nodig? En kan ik die makkelijk krijgen? Is er voldoende parkeergelegenheid? Wat kost parkeren hier?

Is het huis gemakkelijk warm te stoken? Wanneer is er voor het laatst buiten geschilderd? Zijn de kozijnen van hout of van kunststof? Wanneer is de badkamer/keuken/toilet vervangen?

Wat zijn de kosten voor energie (gas, water en licht)? Wat is de WOZ waarde en hoe hoog zijn de gemeentelijke belastingen? Wat zijn de servicekosten per maand?

Is het trappenhuis gehorig? Hoe zijn de buren?

Zijn er ontwikkelingen gaande met betrekking tot het bestemmingsplan? Zijn er bouwplannen in de omgeving? Verandert de verkeerssituatie binnenkort? Zijn de buren van plan om te gaan verbouwen?

Juridische aspecten:

Bijvoorbeeld: Mogen de buren gebruik maken van uw achterom?

Eventuele (verborgen) gebreken:

Zijn er (verborgen) gebreken? Zijn er lekkages geweest? Is de kelder/kruipruimte droog? Zijn er lekkende kranen? Werkt alle keukenapparatuur naar behoren?

18.Als je dat niet wilt, praat je niet over geld

Ook al weten ze dat je een makelaar heb, toch kan het gebeuren dat iemand met je wilt praten over je vraagprijs. Of er 30.000 euro af kan bijvoorbeeld, of je veel biedingen hebt gehad, wat je laagste prijs is. Ook hier geldt: zet die vragen door naar je makelaar.

19. Neem alles met een korrel zout

Wanneer je je eigen huis laat zien, laten de kijkers zelden het achterste van hun tong zien. Terwijl ze in jouw keuken beamen hoe mooi hij is, denken ze ondertussen misschien wel: alles moet er uit!

20. Informatieplicht

U bent (wettelijk) verplicht om gebreken die niet direct zichtbaar zijn, maar die wel bij u bekend zijn, aan kandidaat- kopers te melden. Denk hierbij aan lekkage bij uw dakkapel of een slecht werkende CV-ketel. Een groot deel van de informatieplicht is reeds ingedekt door het vooraf invullen van de NVM vragenlijst. Iedereen die een bod uitbrengt op uw huis ontvangt deze lijst. Let op! In het kader van uw informatieplicht dient u voor het beantwoorden van vragen zeker te zijn van het juiste antwoord. Als u twijfelt, meld dan altijd dat u het nog even uitzoekt of het simpelweg niet weet.

Bron: xlcasa

 

Gerelateerde berichten

Kosten Woning Energielabel 2021 omhoog

Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel voor woningen bepaald op basis van NTA 8800. Dit...

Lees verder

Wat is het beste moment om object op funda te plaatsen?

Net na de lunchpauze of juist in het weekend? Als makelaar vraagt u zich ongetwijfeld af op welk...

Lees verder

Meerderheid 2e kamer motie uitstel nieuw energielabel

Dinsdag 22 september heeft een meerderheid van de Tweede Kamer een motie van VVD-Kamerlid...

Lees verder