Op social media is het haast een heuse wetenschap geworden: uitzoeken op welk tijdstip een foto geplaatst moet worden om de meeste likes of comments te genereren. Wordt een statusupdate midden in de nacht geplaatst, dan zien minder mensen deze post dan wanneer die bijvoorbeeld op dinsdagochtend online wordt gezet. Hetzelfde geldt voor het versturen van e-mails vanuit bedrijven: op gezette tijdstippen worden e-mails vaker geopend door consumenten dan op andere momenten.

Maar gaat dat ook op voor de vastgoedwereld? Maakt het uit of u uw object maandagmiddag net na de lunch op funda zet, of toch juist in het weekend, als iedereen de tijd heeft om eindeloos te scrollen langs droomhuizen? Om erachter te komen wat hét moment is om uw object op funda te plaatsen, dook funda’s Marketing Analyst Garikai van Weydom in de statistieken.

Drukke dag op funda

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: er bestaat niet zoiets als een drukke en een rustige dag op funda. Het aantal bezoekers, hoeveel ze bekijken én hoe lang ze op funda.nl blijven plakken, verschilt namelijk niet heel veel per dag, aldus Van Weydom. Een gemiddelde ‘funda-sessie’ duurt 6,4 minuten. Donderdag, de dag waarop bezoekers gemiddeld het kortste per keer op funda kijken, zit daar met 6,1 minuten niet heel ver onder. En de zondag, de dag met de langste sessies van gemiddeld 7,3 minuten, niet extreem ver boven.

Áls er al verschil te zien is, wordt dat grotendeels opgeheven door andere factoren.
Op zondag nemen bezoekers zoals gezegd het langst de tijd per ‘funda-sessie’ ­– maar zondag is ook de dag dat er gemiddeld het minste verkeer naar funda gaat. Gemiddeld zo’n 85% van het aantal van de drukste dag van de week, de woensdag. Op woensdag duurt een sessie gemiddeld wel weer korter: 6,2 minuten.

Elk moment is een goed moment

Verder geldt volgens Van Weydom: ‘Het weekend heeft meestal een dipje qua verkeer, waarbij zondag over het algemeen het minst goed scoort.’ Maar in het weekend blijven bezoekers dus wel langer hangen.

Kortom: eigenlijk is elke dag en ieder tijdstip een prima moment om uw object op funda te plaatsen. Dat scheelt weer in de planning, toch?