Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

funda’s corona-update: de cijfers (week 18)

funda’s corona-update: de cijfers (week 18)

De meerderheid van de consumenten wijzigt aan- en verkoopplannen niet

We zijn inmiddels bijna twee maanden verder sinds de eerste maatregelen werden aangekondigd door het kabinet. Na een korte dip herstelde het bezoekersgedrag zich snel tot het normale niveau. In week 18 loopt die stijging nog verder door. Consumenten lijken hun aan- en verkoopplannen dus door te zetten. Dit zijn de laatste cijfers.

Tijdens de persconferentie van woensdag 6 mei kondigde het kabinet meer versoepeling van de maatregelen in de komende maanden aan. Langzaam maar zeker begint het normale leven zich te herstellen. Kinderen gaan weer naar school, haren mogen geknipt worden, de terrassen gaan volgende maand open. En meer dan normaal is er voor de consument tijd voor een bezoek aan funda.

Meer bezoeken dan vorig jaar

In week 18 werden 17,8 miljoen bezoeken aan de website en app van funda gedaan. Het aantal lag daarmee niet alleen ruim boven het niveau van de eerste tien weken van 2020 (125%), ook wanneer we dit vergelijken met dezelfde week een jaar eerder, zien we een flinke stijging. Toen vonden er 13,0 miljoen bezoeken plaats. Dat betekent dat het aantal bezoeken in week 18 dit jaar ruim 37% hoger ligt dan in 2019. In de eerste tien weken was dat nog zo’n 19% meer dan een jaar eerder.

Ook het aantal zoekopdrachten nam toe en steeg in week 18 tot boven de 3 miljoen, 119% ten opzichte van de eerste tien weken van 2020. En voor het eerst sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus is het aantal contactaanvragen weer boven het normale niveau. Het waren er zo’n 212.000, 109% ten opzichte van voor de crisis. Daarvan waren er 33.000 in de vorm van een directe bezichtigingsaanvraag, bijna 14.000 meer dan in week 12, toen de maatregelen van kracht werden.

Ongewijzigde plannen

Het bezoekersgedrag geeft voorlopig dus zeker geen reden tot zorgen. En ook het onderzoek onder funda-bezoekers naar het actuele sentiment rondom aan- en verkoop geeft constante positieve resultaten*. Daaruit blijkt dat er nog altijd vertrouwen in de woningmarkt is.

Bij de vorige corona-updates zoomden we steeds in op de groep die sinds de uitbraak van het virus meer of minder gemotiveerd is over hun aan- en verkoopplannen. Verreweg de meeste consumenten geven echter nog altijd aan dat corona niet van invloed is op hun plannen. In week 18 lagen die percentages zelfs nog een stuk hoger dan in week 12. Van de respondenten die een woning willen kopen, steeg het percentage waarbij de plannen onveranderd zijn van 52% naar 60%. Bij de doorstromers steeg het van 49% naar 62% en van de respondenten die alleen een woning willen verkopen van 59% naar 68%.

Steeds meer potentiële kopers verwachten geen impact van de coronacrisis op de woningmarkt

De reden die potentiële kopers met ongewijzigde plannen het meest geven, is dat ze geen impact van de crisis op de markt verwachten. 60% geeft dit aan, waar dit cijfer halverwege maart nog op 51% lag.

Ook bij de verkopers neemt het aantal respondenten dat geen impact verwacht toe: 39% ten opzichte van 29% in week 12. Toen gaf 55% nog aan al in een verkoopproces te zitten en dat door te willen zetten, nu is dat nog slechts 32%.

Bij de doorstromers zien we de meest stabiele cijfers: daar fluctueert het percentage dat geen impact verwacht al weken tussen de 60% en 65%.

Maandelijkse update

We vinden het belangrijk u op de hoogte te houden van de laatste trends rondom de impact van het nieuwe coronavirus op de woningmarkt. Omdat de cijfers steeds minder schommelingen laten zien, zullen we de frequentie echter iets omlaagbrengen. Vanaf nu praten we u daarom iedere maand bij, in plaats van om de twee weken. De volgende update vindt begin juni plaats.

Vandaag weten wat uw woning echt waard is?

Gratis waardebepaling

Locatie
Selecteer het type woning
Gegevens

Om de waarde exact te bereken, maken we geen gebruik van een rekenprogramma maar nemen wij telefonisch contact op om een aantal vragen te stellen. Zo is onze gratis waardebepaling veel accurater.

Wat hebben de huizen in de buurt precies opgebracht?

Wilt u de huizenprijzen goed vergelijken? wij kunnen voor u een overzicht maken van alle verkochte woningen in uw omgeving. Als u de gratis waardebepaling aanvraagt, zit dit overzicht erbij. Wilt u vandaag antwoord? Bel ons nu of vraag een gratis waardebepaling aan.

Hoeveel vraag is er naar uw woning?

Wij kunnen u precies zeggen hoeveel zoekers er zijn voor uw type woning. Ook weten we hoeveel vergelijkbare woningen er te koop staan en hoeveel er zijn verkocht zijn. De Vraagscan is een handig rapport wat de interesse in de markt goed weergeeft. Wilt u gelijk antwoord? Bel ons nu op 085-4000464

Waarom xlcasa makelaars?

• Geen startkosten, betaal pas na verkoop
• Geen percentage maar vast bedrag
• Binnen een paar dagen op Funda
• Hoge klantbeoordeling (9.2)
• Scheelt duizenden euro’s
• Lid van de NVM
• Ook s’avonds en in het weekend

 

*bron: consumentenonderzoek op funda – resultaten t/m 3 mei 2020

Gerelateerde berichten

Kosten Woning Energielabel 2021 omhoog

Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel voor woningen bepaald op basis van NTA 8800. Dit...

Lees verder

Wat is het beste moment om object op funda te plaatsen?

Net na de lunchpauze of juist in het weekend? Als makelaar vraagt u zich ongetwijfeld af op welk...

Lees verder

Meerderheid 2e kamer motie uitstel nieuw energielabel

Dinsdag 22 september heeft een meerderheid van de Tweede Kamer een motie van VVD-Kamerlid...

Lees verder