Vergelijk aanbiedingen

Favorites

Een verborgen gebrek ná aankoop van je droomhuis

Een verborgen gebrek ná aankoop van je droomhuis

Heb je net je droomwoning gekocht, word je geconfronteerd met een verborgen gebrek! Wie is nu aansprakelijk voor het herstel van dit gebrek? De koopovereenkomst geeft het antwoord.

Indien er gebruik is gemaakt van de landelijke koopovereenkomst, vaak aangeduid als “NVM-koopovereenkomst”, bepaalt artikel 6.1 dat alle (verborgen) gebreken voor rekening en risico van koper zijn. Er wordt echter in de NVM- koopovereenkomst een uitzondering gemaakt op deze hoofdregel.
Artikel 6.3 bepaalt dat de koper mag verwachten dat de woning de feitelijke eigenschappen zal bezitten voor het ‘normaal gebruik’ als woonhuis.

Normaal gebruik als woonhuis

Dat is duidelijk. Als een verborgen gebrek het normale gebruik belemmert, is de verkoper aansprakelijk en anders de koper. Maar wat houdt ‘normaal gebruik’ van een woning nu precies in? Volgens vaste jurisprudentie wordt onder het ‘normaal gebruik’ verstaan dat in de woning moet kunnen worden gewoond op een veilige manier, met een redelijke mate van duurzaamheid zonder dat het woongenot wezenlijk wordt aangetast

Ouderdom woning

Het ‘normaal gebruik’ van een woning wordt eveneens ingekleurd door de ouderdom en de prijs van de woning. Als een jaren ‘30 woning met oude elektriciteitsbedrading wordt verkocht, mag niet worden verwacht dat deze aan de huidige eisen voldoet. De koper van een bestaande woning zal, afhankelijk van ouderdom en prijs, tot op zekere hoogte rekening moeten houden met (achterstallig) onderhoud en aanpassingen aan de eisen van de tijd.

Verkoper niet aansprakelijk voor gebreken die bekend of kenbaar zijn

Daarnaast is verkoper niet aansprakelijk voor gebreken die ‘bekend’ of ‘kenbaar’ zijn. Een bekend gebrek spreekt voor zich. Koper koopt bijvoorbeeld een woning waarvan hij weet dat het dak vervangen moet worden. Koper kan dan verkoper ná het transport niet aanspreken voor het herstel van het dak. Hij is er immers mee bekend dat het dak aan vervanging toe is. Maar wat is een ‘kenbaar’ gebrek? Een voorbeeld. Als koper tijdens de bezichtiging constateert dat de houten begane grondvloer flink scheef afloopt en op diverse punten doorzakt, dan is dat het startsein van de onderzoeksplicht van koper. Als koper vervolgens verzuimt om de vloer bouwkundig te laten onderzoeken en tijdens de verbouwing ná het transport blijkt dat de vloerbalken verrot zijn en vervangen moeten worden, dan komt dit voor rekening van koper. Koper had immers een aanwijzing (het scheef aflopen en het doorzakken van de vloer) en heeft verzuimd om nader onderzoek in te stellen. Het gebrek was daarmee voor koper kenbaar en voor gebreken die kenbaar zijn, is verkoper niet aansprakelijk.

Aanvullende clausules spelen ook een rol

Tenslotte is een punt van aandacht dat de ‘garantie’ normaal gebruik als woonhuis regelmatig wordt beperkt in de koopovereenkomst door het opnemen van aanvullende clausules. Een veel toegepaste clausule is bijvoorbeeld de ouderdomsclausule. Verkoper legt dan het risico van (verborgen) gebreken als gevolg van de ouderdom bij koper neer. Ook dit soort clausules speelt een rol in de vraag wie aansprakelijk is voor een verborgen gebrek ná aankoop van je droomhuis.

Bron: NVM

Gerelateerde berichten

NHG stijgt en goedkoper in 2020

De premie voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zal volgend jaar met een vijfde dalen, van 0,9...

Lees verder

Huizenkopers moeten vaker overbieden: ‘Het wordt een soort veiling’

Hoger bieden dan de vraagprijs van een woning is in sommige regio’s eerder regel dan uitzondering...

Lees verder

Senioren, zo verzilver je de overwaarde op je huis

Onze ontplofte woningmarkt zorgt niet alleen voor verliezers: veel woningbezitters beschikken over...

Lees verder