Hoe we dat zo kunnen stellen? Riccardo Pinosio is Data Scientist bij funda. Dagelijks duikt hij in de data, doet continu onderzoeken en stuit vaak op interessante bevindingen. Zo heeft hij voor ons ook eens gekeken naar het taalgebruik van makelaars. Hij heeft een model gebouwd en onderzocht welke woorden en taalconstructies het meest voorkomen op basis van 366.354 objectbeschrijvingen. Wat blijkt? U, de makelaar, heeft een grote voorkeur voor het woord ‘royaal’ of ‘royale’. Over ‘ruim’ nog niet te spreken: er gaat haast geen objectomschrijving voorbij waar dit woord niet in opduikt.

Nu zijn lang niet alle woningen even ruim, maar het makelaarsjargon doet soms anders vermoeden. Zo zijn kamers vaak ergens ‘gelegen’ of ‘bevinden’ ze zich ergens in een bepaald gedeelte van de ‘fraaie’, ‘luxe’, of ‘mooie’ woning. Deze combinatie van woorden kunnen we volgens Riccardo scharen onder de meest hyperfrequente woorden in de objectomschrijvingen.

Meest gebruikte bijvoeglijk naamwoorden

 1. Ruim
 2. Groot
 3. Vast
 4. Open
 5. Modern
 6. Goed
 7. Royaal
 8. Diverse
 9. Geheel
 10. Fraai
 11. Luxe
 12. Mooi
 13. Nieuw
 14. Bereikbaar
 15. Prachtig
 16. Zonnig
 17. Heerlijk
 18. Rustig
 19. Gezellig
 20. Riante

Meest gebruikte werkwoorden

 1. Gelegen
 2. Bevinden
 3. Liggen
 4. Afwerken
 5. Gesitueerd
 6. Uitvoeren
 7. Geïsoleerd
 8. Genieten
 9. Gebruiken
 10. Parkeren

Onderscheiden

Wilt u zich op taalgebied onderscheiden, dan zou u de volgende ‘zeldzame’ woorden op funda eens in de strijd kunnen werpen – maar of u dat wilt is een tweede…

 • Rododendronpartijen
 • Dorpskapper
 • Likeurstokers
 • Handdoekwarmer
 • Moraliteit
 • Toegangsdijkje
 • Boogpartijen
 • Solardouche

Funda doet onderzoek

Is dat erg, dat veel Nederlandse makelaars dezelfde woorden gebruiken bij het duiden van een woning? Binnenkort krijgt u antwoord op deze vraag. Dit artikel maakt namelijk deel uit van een reeks artikelen rondom Riccardo’s onderzoek. Binnenkort zullen we dieper ingaan op de impact van deze meest gebruikte woorden in de objectomschrijving.