Vergelijk aanbiedingen

Favorites

100.000 woningen erbij voor zuidelijke Randstad

100.000 woningen erbij voor zuidelijke Randstad

Maandag 3 juni is de woondeal voor de zuidelijke Randstad ondertekend. Met de woondeals wil het ministerie BZK samen met provincies en gemeenten de woningbouwproductie versnellen. Bouwend Nederland en Neprom tekenen daarom ook.

In de woondeal zijn zes locaties benoemd waar woningbouw versneld moet plaatsvinden: Leiden (Lammenschanspark), Zoetermeer (Binnenstad), Rijswijk (Rijswijk -Buiten), Capelle aan de IJssel (Nieuw Rivium), Barendrecht (Stationsgebied) en Lansingerland (Wilderszijde).

Verspreid over de zuidelijke Randstad moeten er tot 2025 zo’n 100.000 woningen extra bijkomen, oplopend tot 230.000 in 2040. Het Rijk ondersteunt de opgave met geld voor pilots en mankracht. Verder kunnen onder voorwaarden projecten onder de Crisis- en Herstelwet tijdelijk afwijken van bepaalde normen, zodat tijdwinst kan worden geboekt. Voor de zomer wil de minister nog meerjarige afspraken vastleggen met de Metropoolregio Amsterdam en de regio Utrecht.

NVM is positief over de daadkracht van het ministerie. Naast de Woonagenda en de woondeals met Eindhoven en Groningen wordt ook de werking van de Crisis- en Herstelwet verbreed, om de krapte op de woningmarkt te verlichten.

In dat licht bezien is de NVM ook te spreken over de oproep van VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer voor een taskforce woningbouw. De Boer ziet de bouwplannen opdrogen én constateert dat de beoogde woningbouwopgave nog niet gehaald wordt. De NVM wil met VNO-NCW in gesprek om te kijken hoe we kunnen bijdragen aan de taskforce.

Gerelateerde berichten

NHG stijgt en goedkoper in 2020

De premie voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zal volgend jaar met een vijfde dalen, van 0,9...

Lees verder

Senioren, zo verzilver je de overwaarde op je huis

Onze ontplofte woningmarkt zorgt niet alleen voor verliezers: veel woningbezitters beschikken over...

Lees verder

Zomerzoektocht op funda is populair

De huizenjacht gaat in de zomermaanden gewoon door Op veel plaatsen is het rustig in de maanden...

Lees verder