Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

10 vastgoedfotografie tips

10 vastgoedfotografie tips

Fotograferen voor onroerend goed kan best lastig zijn maar met deze paar eenvoudige tips maakt u prachtige, consistente foto’s.

1. Welke foto’s ga je maken?

Hoewel geen twee huizen identiek zijn, zijn er typische opnamen die u moet hebben.

  • 2 groothoek opnamen van elke slaapkamer, de keuken en de woonkamer.
  • 1 foto van de badkamer, tenzij deze bijzonder mooi of ruim is.
  • 1-3 foto’s van de achtertuin tenzij het enkele unieke functies heeft.
  • 1-2 foto’s van de voorkant van het huis.
  • 1 foto van overige ruimten zoals wasruimte, garage en bijkeuken.

2. Bereid je uitrusting voor

Er is niets erger dan helemaal klaar te staan en dan te ontdekken dat iets niet werkt. Je uitrusting voorbereiden omvat dingen als het opladen van de batterijen, het formatteren van je geheugenkaart.

3. Weg met troepjes

In je eigen huis raak je gewend aan het opbouwen van rommel in de loop van de tijd. Maar al die kleine items die we niet opmerken, zullen opvallen in een foto. Zorg ervoor alles  zo schoon mogelijk te houden. Werkbladen, salontafels, bureaus, etc. Stop kleine spullen in een kast tot de fotoshoot is afgelopen. Soms kom je thuis en is er nog steeds rommel waarvan je weet dat die er niet aantrekkelijk uitziet in de foto’s. Er is niets mis mee dat er een paar extra dingen verborgen zijn.

4. Loop door het huis voordat u begint met fotograferen

Je begint de beste hoeken te kiezen en welke kleine items misschien moeten worden verplaatst. Als u dit weet, weet u in welke volgorde u vastgoed foto’s wilt gaan maken.

5. Beslissen: lichten aan of uit?

Als u het licht aan doet, voelt de ruimte er gewoonlijk warmer en verwelkomend aan. Maar het introduceert verschillende lichttemperaturen. U moet deze in evenwicht brengen tijdens de nabewerking.Als u de lichten uitdoet, krijgt u een gelijkmatige, lichte temperatuur. Maar het geeft ook vaak een koud gevoel in interieurfoto’s. Welke beslissing u ook neemt, wees consequent in het hele huis!

6. Gebruik Flash en Bounce om te diffunderen

Wanneer u een flitser op uw camera gebruikt, zorg er dan voor dat u het licht van de muur reflecteert, zodat deze zacht wordt. Als we de flitser van de camera rechtstreeks in een ruimte richten, krijgen we een te helder gebied in het midden. Draai de flitser zodat deze terugkaatst tegen een muur achter u, het plafond recht boven u of zelfs een van de zijwanden. Op deze manier laat je dat licht in de ruimte diffunderen en krijg je een gelijkmatiger beeld. Ik raad ook aan om je flitser in de handmatige modus te gebruiken. Ik gebruik 1/16 als startpunt en pas vanaf daar aan.

7. Rechtop schieten voor minder vervorming

Let er bij het maken van verschillende hoeken op dat u de camera recht houdt. Hiermee wordt vervorming voorkomen. Je zult merken dat als je de camera steeds iets naar boven of naar beneden richt, de verticale lijnen scheef beginnen te lopen. Ze zullen in de ene of de andere richting vervormen.De ideale hoogte voor foto’s van onroerend goed is 150 cm. Elk huis is anders maar dit is de algemene hoogte die er het meest natuurlijk uitziet en in balans is. Als je te hoog gaat, begin je te veel plafond te zien en niet genoeg van de leefbare oppervlakte. Als je te laag gaat, begin je te veel van het meubilair te zien en niet genoeg van de werkelijke kamer. Dit is een van de belangrijkste tips voor het fotograferen van onroerend goedfotografie.

8. Corrigeer vervorming met lens correctie en transformatie

Zorg ervoor dat je een lens correctie toepast en je de verticalen corrigeert. Door deze twee instellingen ziet de foto er gepolijst uit. Vink het vakje aan met ‘Constrain Crop’. Klik vervolgens op het woord ‘Auto’.  Zorg ervoor dat u nogmaals controleert of alle lijnen zijn gecorrigeerd.

9. Na de basisaanpassingen

De belangrijkste aanpassingen zijn het verlagen van hooglichten, het opfleuren van schaduwen, het verdiepen van zwart en het verhogen van de helderheid. Het kost wat tijd om maar ga je gang en experimenteer.

10. Juiste variërende lichttemperaturen

Als je de lichten aan de binnenkant van de kamers hebt laten branden, heb je wat gele tinten. Deze zullen er heel anders uitzien dan het blauwere zonlicht. Het is altijd het beste om deze lichte temperaturen zo veel mogelijk in Lightroom of Photoshop in balans te houden. Op die manier heeft de foto een gepolijste en professionele uitstraling.  Selecteer voor het warmere licht een penseel en pas de lichttemperatuur naar blauw toe. Doe dit totdat het neutraal lijkt en overgaat in de omgeving. Als u het aanpassingspenseel gebruikt, moet u de sterkte van de penseelgrootte, de doezelaar en de kwast vergroten. Dit maakt nog zachter mengen mogelijk.

Gerelateerde berichten

Kosten Woning Energielabel 2021 omhoog

Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel voor woningen bepaald op basis van NTA 8800. Dit...

Lees verder

Wat is het beste moment om object op funda te plaatsen?

Net na de lunchpauze of juist in het weekend? Als makelaar vraagt u zich ongetwijfeld af op welk...

Lees verder

Meerderheid 2e kamer motie uitstel nieuw energielabel

Dinsdag 22 september heeft een meerderheid van de Tweede Kamer een motie van VVD-Kamerlid...

Lees verder